تاریخچه اولین هواپیما و ورود آن به ایران
اولین هواپیما در ایران درست در 105 سال پیش در ایران اتفاق افتاده است.این پرواز که توسط یک خلبان لهستانی انجام شد مجبور شد در میدان مشق تهران فرود بیاید.آس چارتر یکی از بهترین مراجع ارائه کننده بلیط چارتر هواپیما در مشهد می باشد.
پرواز همیشه برای انسان ها مانند یک رویا بوده است که ان را در سر داشته اند ،برادران رایت اولین پرواز در امریکا را تجربه کرده اند.
اما پس از ان ده سال طول کشید تا در زمان احمد شاه قاجار پرواز در اسمان ها عملی بشود.خلبان لهستانی قطعات مجهز که برای یک هواپیما را لازم داشته اند از روسیه به بندرانزلی و از طریق اتومبیل به تهران اورد.و پس از درست کردن هواپیما اولین پرواز را در تهران به فراز رساند.
به دلیل مکان نامناسب برای فرود امدن خلبان مجبور شد در میدان مشق فرود بیاید.فردای ان روز که هواپیما فرود امد احمد شاه قاجار و جمعی از درباریان در کنار هواپیما اولین عکس یادگاری را گرفتند.
این هواپیما بعد ها به موزه ی قصر فعلی یا محوطه قصر قاجار منتقل شد و مدتی پرواز های نمایشی برای مردم تهران انجام میداد.
اولین هواپیمایی که برای ایران خریداری شد یک فروند هواپیمایی یونکرس بود این هواپیما در سال 1301 شمسی برای در تهران برای ایران خریداری شد .که برای ارتش بود تا از ان برای هواپیمای نظامی بهره برداری شود. پروازهای این شرکت در مسیر قصرشیرین به بغداد، زاهدان به دهلی، مشهد به کابل، بندر انزلی به باکو، بندر بوشهر به کراچی و بمبی، خرمشهربه بصره و تبریز به تفلیس بر قرار بود. این شرکت تا سال ۱۳۱۲ در ایران فعالیت میکرد. بلیط ارزان چارتری خود را می توانید در کمتر از 3 دقیقه از سایت آس چارتر تهیه کنید.
اولین فرودگاه ایران؛ قلعهمرغی
تیرماه ۱۳۰۱ انگلیسیها درخواست اعزام دو فروند برای تهران را کردند که دولت زمینی مناسب برای فرود تهیه کرد. زمین قلعه مرغی برای این کار انتخاب و به تدریج به اولین فرودگاه تهران تبدیل و تأسیسات و آشیانههای متعددی در آن ساخته شد.
به همین ترتیب یک ماه بعد در هشتم مرداد ۱۳۰۱ زمان بهرهبرداری رسمی از اولین فرودگاه تهران در قلعهمرغی انجام شد و بعد از افتتاح فرودگاه، دو فروند هواپیمای انگلیسی از طریق بغداد وارد تهران شدند و در فرودگاه قلعهمرغی فرود آمدند.
هواپیمای سرهنگ نخجوان در روز پنجم اسفندماه ۱۳۰۴ پس از سفری طولانی به تهران وارد شد و در قلعهمرغی به سلامت فرود آمد و به این ترتیب برای نخستین بار یک هواپیما که خلبان ان ایرانی بود بر فراز اسمان های تهران دیده شد.
فرودگاه قلعهمرغی ۱۲ آشیانه داشت و مساحت آن به ۶۳۰۰ مترمربع میرسید. اولین آشیانه هواپیما و اولین برج مراقبت کشور که در دو طبقه طراحی شده بود. این ساختمانها با اسکلتهای چوبی و با معماری کاملاً سنتی درسال ۱۳۰۳ ساخته شدند.
باند قدیمی فرودگاه قلعه مرغی
در سال های اولیه تنها یک باند وجود داشت اما رفته رفته پس از ورود و خروج هواپیماهای دیگر این باندها گسترش یافتند .
اولین خلبان ایرانی محمد تقی پسیان بود که موفق شد دوره ی خلبانی و پرواز با هواپیما شد.همچنین نام خود را هم ثبت کرد.
نخستین فردی که برای آموزش خلبانی و امور هوایی به اروپا اعزام شد «سرهنگ احمدخان نخجوان» بود که در خرداد ۱۳۰۲ به اتفاق سایر دانشجویان ایرانی در «دانشکده خلبانی ایستر فرانسه» به تحصیل پرداخت.
کلنل محمدتقی خان پسیان
تحصیلات خلبانی سرهنگ احمد خان نخجوان در سال ۱۳۰۴ پایان یافت و در اواخر بهمن ماه همان سال با یک فروند هواپیمای خریداری شده از فرانسه راهی ایران شد و در روز پنجم اسفندماه در قلعه مرغی به زمین نشست.
خستین شرکت هواپیمایی ایران حامل پرچم کشورمان با نام «ایرانین ایرویز» توسط گروهی از بازرگانان ایرانی در سال ۱۹۴۲ تأسیس شد. ایرانیان ایرویز در آغاز کار خود به جابهجایی مسافر و بار در مسیرهای داخلی و منطقهای میپرداخت و علاوه بر آن یک پرواز هفتگی باری نیز به اروپا انجام میداد. بلیط هواپیما چارتری خود را می توانید از آس چارتر تهیه کنید.
سال ۱۹۵۴، یک شرکت هواپیمایی خصوصی دیگر به نام «پرشین ایرسرویسز» (پاس) در تهران تشکیل شد. پاس فعالیتهای خود را در زمینه حمل بار آغاز کرد و بعدها به حمل مسافر در مسیرهای داخلی منتهی به تهران نیز پرداخت. این شرکت سال ۱۹۶۰ پروازهای بینالمللی خود را در مسیرهای اروپایی آغاز کرد.
بیست و چهارم فوریه سال ۱۹۶۲، دو شرکت ایرانین ایرویز و پرشین ایرسرویسز در یکدیگر ادغام شده و شرکت هواپیمایی ملی ایران (هما)، با نام بینالمللی ایران ایر تأسیس شد.
نویسنده: شادی شادکام