{{ctrl.notification}}
روز بزرگداشت خواجه نصیر طوسی

روز بزرگداشت خواجه نصیر طوسی

خواجه نصیرالدین یکی از سرشناس ‌ترین شخصیت‌های برترعلمی تاریخ ایران و اسلام در جهان است. یکی از دانشمندان و فرزانگان در کشورمان ایران ويكی از بزرگ‏ترين بنيانگذاران كلام شيعه بود. خواجه نصیر یکی از شخصیت والای علمی جهان که به جامعیت علمی و دانش بشری کمک های بسیاری کرده است. یافته های علمی این دانشمند بزرگ ایرانی در زمینه های ریاضی و نجوم، با تازه های علمی کنونی در جهان انطباق دارد و همین امر بر ارزش و اهمیت مقام او در جهان علم افزوده است. در ادامه با آس چارتر همراه باشید تا با این شخصیت برجسته علمی جهان بیشتر آشنا شوید. آس چارتر بهترین مرجع ارائه دهنده خرید بلیط هوپیما ارزان لحظه آخری در شهر مشهد می باشد.

روز بزرگداشت خواجه نصیر طوسی

زندگینامه خواجه نصیر طوسی

خواجه نصیرالدین طوسی شیعه که نام وی محمد بن محمد بن حسن طوسی می باشد، در 11 جمادی الاول سال 579 قمری در طوس متولد شد، پدرش محمد بن حسن طـوسی بود که روحانی بود، وی دوران کودکی و نوجوانی خود را در طوس و در نزد پدر و مادرش به خواندن و نوشتن، قرائت قرآن، قـواعد زبان عربـی و فارسی، معانی، بیان، علـوم منقـول، حدیث، خواندن قرآن و متون فارسی و … پرداخت. و سپس به نزد دایی خود نورالدین علی بن محمد شیعی که یکی از دانشمندان معروف در ریاضیات بود برای آموزش و فراگیری حکمت و منطق رفت و بعد از مدتی نیز برای آموزش بیشتر به محضر یکی دیگر از دانشمندان در علم ریاضیات کمال الدین محمد حاسب به ادامه تحصیل پرداخت. نصیرالدین عبدالله بن حمزه دایی خواجه نصیر بود که وی نیز یکی از دانشمندان علوم رجال بود که درایه و حدیث را نیز در نزد دایی خود آموخت و بعد از آموزش دایی وی لباس مقدس عالمان دین را بر تن خواجه نصیر کرد و لقب «نصیرالدین» را به او اعطا کردند. نصیر الدین باز هم دست از تلاش برنداشت و سپس به نیشابور عزیمت کرد و به نزد سراج الدین قمری یکی از استادان فقه و اصول به مدرسه سراجیه رفت و به تحصیل پرداخت. سپس در نیشابور به نزد یکی از شاگردان امام فخر رازی رفت و کتاب «اشارات ابن سینا» را نیز از وی آموخت اما باز هم چون علاقه زیادی به فراگیری علم داشت به نزد قطب الدین مصری شافعی یکی دیگر از اساتید برای فراگیری کتاب قانون ابن سینا رفت. وی بعد به شهر ری رفت و مدتی را در نزد استاد برهان الدین محمد بن محمد بن علی الحمدانی قزوینی گذراند و از آنجا به قم و از آنجا به اصفهان و بعد نیز به عراق عزیمت کرد. وی در عراق در محضر معین الدین سالم بن بدران مصری مازنی یکی از شاگردان ابن ادریس حلی و ابن زهره حلبی علم فقه را فراگرفت. وی بعد از سال ها به نیشابور و سپس به نزد مادرش به قائن رفت، وی در سال 628 هجری قمری با دختر فخر الدین نقاش ازدواج نمود، و برا اینکه در آن زمان مغول ها به ایران حمله کرده بودند، وی برای زندگی به دعوت نام ناصر الدین محتشم قهستان به اتفاق همسرش به قلعه اسماعیلیان رفت و حدود 26 سال از عمرش را در این قلعه به سر برد، و در کتابخانه قلعه اسماعیلیان به تألیف و تحریر کتاب هایی مانند اشارات ابن سینا، اخلاق ناصری، رساله معینیه، مطلوب المومنین، روضه القلوب، رساله تولی و تبری و … پرداخت.

روز بزرگداشت خواجه نصیر طوسی

رصدخانه مراغه

پس از حمله دوم مغولان به فرماندهی هلاکو به قلعه اسماعیلیان خواجه نصیر برای حفاظت از میراث اسلامی تسلیم هلاکو گشت. هلاکو نیز با خواجه را مورد احترام و تمجید زیادی قرار داد، خواجه بر دانشی که بر علم نجوم داشت، از هلاکو درخواست ساخت رصدخانه ای را داد تا بتواند با رصد ستارگان مدت عمر، وقایع آینده و ... را درباره هلاکو بگوید، اونیز این درخواست را قبول کرد و در سال 657 قمری رصدخانه ی مراغه به دستور هلاکو ساخته شد، و همین امر باعث شد که جان بیشتر دانشمندان از کشته شدن نجات پیدا کند وی همچنین در این رصدخانه کتابخانه بزرگی نیز تاسیس کرد و حدود 400 هزار کتاب، از جمله کتاب های نفیس و ارزشمندی که از بغداد، دمشق، موصل و خراسان غارت شده بود و انواع کتاب از زبان های چینی، مغولی، سنسکریت، آشوری و عربی به زبان فارسی ترجمه شد و در دسترس طالبان علم و دانشمندان رصدخانه قرار داد.

روز بزرگداشت خواجه نصیر طوسی

القاب خواجه نصیرالدین طوسی

خواجه در طول عمر خود بیشتر به فراگیری علم ودانش پرداخت و القاب مختلفی به وی داده شد او به القابی همچون نصیرالدین، محقق طوسی، استاد البشر و خواجه و طوسی که زادگاه وی می باشد، شهرت دارد.

فرزندان خواجه نصیرالدین طوسی

خواجه نصیر بعد از ازدواجش صاحب سه پسر به نام های صدرالدین علی، اصیل الدین حسن و خواجه فخرالدین محمد شد. که هرکدام از فرزندان وی در فراگیری علوم مختلفی پرداختند، فرزند بزرگ او در فلسفه، نجوم و ریاضی و دومین فرزندش اهل دانش و فضیلت و امور سیاسی بود وفرزند کوچک او ریاست امور اوقاف در کشورهای اسلامی را عهده دار بود.

روز بزرگداشت خواجه نصیر طوسی

شاگردان خواجه نصرالدین طوسی

خواجه بعد از چند سال که علوم مختلفی را در نزد اساتید خود آموخته بود باز به شاگردان خود این علوم را آموخت، از شاگردان معروف وی می توان به علامه حلی و ابن فوطی اشاره کرد. آس چارتر به شما این امکان را می دهد تابا کمترین هزینه و کمترین زمان بتوایند بلیط هواپیما ارزان لحظه آخری را به راحتی از این سامانه دریافت نمایید.

روز بزرگداشت خواجه نصیر طوسی

مجموعه آثار خواجه نصیرالدین طوسی

خواجه در طول حیات زندگی خود آثار با ارزشی از خود که نتیجه سال ها تلاش و پشت کار خود بود را از خود به یادگار گذاشت که اکنون دانشمندان در تمام جهان از این آثار ارزشمند در علوم مختلف از این آثار بهره می برند. از آثار ارزشمند این دانشمند ایرانی می توان به اخلاق ناصری، آغاز و انجام، تحریر مجسطی، تحریر اقلیدس، تجرید المنطق، اساس الاقتباس، ذیج ایلخانی، آداب البحث، تجرید العقاید، شرح اشارت بو علی سینا، قواعد العقاید، آداب المتعلمین، روضه القلوب، اثبات بقاء نفس، الجبر و الاختیار، استخراج تقویم، خلافت نامه، اختیارات نجوم، رساله در کلیات طب، ایام و لیالی، علم المثلث، الاعتقادات، شرح اصول کافی، تجرید الهندسه، اثبات جوهر، جامع الحساب، اثبات عقل، جام گیتی نما، اثبات واجب الوجود اشاره کرد که از ارزشمندترین آثار خواجه نصیر می باشد.

روز بزرگداشت خواجه نصیر طوسی

اشعار خواجه نصیرالدین طوسی

خواجه نصیر همچنین با شعر و ادبیات علاقه زیادی داشت، که می توان در میان آثارش، از اشعار زیبایی به فارسی و عربی مشاهده کرد. همچنین در بخشی از اشعار وی سبک های مختلفی همچون معما و چیستان وجود دارد. که در ادامه یکی دو قطعه از اشعار پندآموز وی را در خدمتتان قرار می دهیم.

نه چندانی که گویندت که گنگی           خمش بودن نکو فضل است، لیکن

ز دانش های خود چیزی به چنگی       همان بهتر که در بزم افاضل

که تو شاخ گلی، یا چوب شنگی          که تا معلوم گردد بر اکابر

روز بزرگداشت خواجه نصیر طوسی

پایان زندگی خواجه نصرالدین طوسی

و سرانجام خواجه نصرالدین طوسی بعد از سال ها تلاش در فراگیری علوم و کارهای ارزشمند زیادی که انجام داد، در سن 75 سالگی در در دوشنبه ۱۱ تیر سال 672 هجری در شهر بغداد چشم از جهان فرو بست، و پیکرش را طبق وصیت خودش درشهر کاظمین نزدیکی مرقد مطهر امام هفتم، باب الحوائج به خاک سپرده شد.

روز بزرگداشت خواجه نصیر طوسی

روزبزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی

به پاس زحمات این دانشمند بزرگ ایرانی 5 اسفندماه را روزبزرگداشت خواجه نصیرالدین طوسی و روز مهندس نام گذاری کردند. و به مناسبت تولدش بعد از گذشت ۸۲۰ سال بعد از به دنیا آمدنش هر ساله جشن گرفته می‌ شود. با تهیه بلیط چارتر هواپیما ارزان تهران بغداد از سایت آس چارتر از مزایا و تخفیفات ویژه ای برخوردار شوید.

 

date_range چهارشنبه 21 دی 1401 remove_red_eye 221 بازدید favorite_border 0 chat 0
بخش
شماره موبایل
شماره ثابت
کانال تلگرام
پرواز داخلی
09300091160
09300091160
پرواز خارجی
09300091160
09300091160
اتوبوس
09300091160
09300091160
تور داخلی
09300091160
09300091160
تور خارجی
09300091160
09300091160
بیمه مسافرتی
09300091160
09300091160
ویزا
09300091160
09300091160
ثبت نظر
chat 0