{{ctrl.notification}}
شهر باستانی جندی شاپور

شهر باستانی جندی شاپور

خوزستان یکی از استان های جنوبی کشورمان ایران که دارای شهرستان های بسیار زیادی است، شهرهای باستانی با جاذبه های تاریخی بسیار زیاد که نمایانگر فرهنگ و تمدن ایران باستان می باشد. یکی از شهرهای تاریخی و کهن خوزستان می توان به شهر باستانی جندی شاپور اشاره کرد، که این شهر یکی از جاذبه های دیدنی در خوزستان می باشد. آس چارتر در این مقاله به معرفی شهرباستانی جندی شاپور می پردازد، با تهیه بلیط چارتر هواپیما ارزان مشهد دزفول از سامانه آس چارتر از مزایا و تخفیفات ویژه ای برخوردار شوید.

شهر باستانی جندی شاپور

تاریخچه شهرباستانی جندی شاپور

شهر باستانی جندی ‌شاپور با قدمتی بیش از 1800 سال پیش در روستای شاه آباد خوزستان در کنار رود کارون در محله ای بنام نیلاب قرار گرفته است، این شهر باستانی در قرن سوم میلادی به دستور پادشاه ساسانیان شاپور یکم ساخته شد، و در آن  زمان یکی از مهم ترین شهرهای دوره ساسانی محسوب می شده است. امروزه شهر باستانی جندی شاپور به صورت ویرانه ای بیشتر باقی نمانده است، در سال 1050 هجری قمری در زمان صفویان به دستور حکمران خوزستان فتحعلی خان روستایی برروی ویرانه های این شهر باستانی ساخته شد. همزمان با احداث شهر جندی شاپور در قرن 3 میلادی دانشگاهی نیز در این منطقه احداث گردید، که می توان گفت یکی از دست آوردهای قدیمی در ایران محسوب می شد که امروزه بعنوان قدیمی ترین دانشگاه در خاورمیانه شناخته می شود.

شهر باستانی جندی شاپور

معماری شهرباستانی جندی شاپور

شهرباستانی جندی شاپور با قدمتی 1800 ساله در زمان شاپور اول ساسانی در مساحتی حدود 8 کیلومترمربع احداث گردید، این شهر باستانی دارای معماری بی نظیر و تلفیقی از معماری تمدن‌های رومی و یونانی که توسط مهندسین ایرانی و طراحان یونانی به سبک معماری هیپوداموس در سده‌ی پنجم پیش از میلاد در شهرهای روم و یونان بود بنا نهاده شد، معماری شهر جندی‌شاپور به شکل مستطیل شهرسازی با خیابان‌های وسیع و مستقیم و چهارراه‌های منظم و کوچه‌های موازی که بناها آن 1 و دو و یا سه طبقه بوده‌اند. بعد از ده سال از تاسیس شهر جندی شاپور این شهر به یک مرکز بزرگ تجاری برای داد و ستد تبدیل گشته است، رومیان در این شهر چندین کارگاه راه اندازی کرده بودند. این شهر تاریخی در شهریورماه سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

نام باستانی جندی شاپور

نام این شهر تاریخی ابتدا به گاندی شاپور، وه اندیوشاپور بوده است، اندیو کلمه ای پهلوی که به دوره ساسانی مربوط می شود وه نیز به معنای بهتر می باشد.

شهر باستانی جندی شاپور

دانشگاه جندی‌شاپور

بعد از احداث شهر تاریخی جندی شاپور دانشگاهی نیز به دستور شاپور یکم ساخته شد، دانشگاه جندی‌ شاپور بیش از ۱۷ سده قدمت دارد و با احداث این دانشگاه علما و پزشکان زیادی به این دانشگاه امدند،  در آن زمان حوزه های علمی دانشگاه جندی ‌شاپور رونق زیادی گرفت، که می توان گفت این رونق با کمک موبدان، دانشمندان، پزشکان ایرانی، دانشمندان، فلاسفه و پزشکان یونانی، سریانی، نستوری، مصری، هندی، چینی و یهودی جریان گرفته بود. و پیوندی ما بین فلسفه و طب و علوم خاور زمین با فلسفه و حکمت باختری و طب یونانی زده شد، و در سال های بین 531 تا 650 میلادی حوزه های علمی جدیدتر و پیشرفت بیشتری در علوم پزشکی صورت گرفت. جنبش علمی، دانشکده‌های پزشکی، ریاضی، هندسه، مثلثات، نجوم، فلسفه و رشته‌های وابسته به آن‌ها و همچنین علم کتابداری نیز در زمان خسرو انوشیروان در جندی ‌شاپور به پیشرفت و درجه ی بالایی رسید، که به بزرگ ‌ترین سازمان‌های علمی جهان تبدیل شد.

شهر باستانی جندی شاپور

کتابخانه جندی شاپور

بعد از احداث دانشگاه در جندی شاپور علما و دانشمدان زیادی به این شهر آمدند که با خود کتاب های زیادی از طب یونانی را با خود آوردند که در آن زمان به زبان پهلوی نیز ترجمه گشت، و همین امر باعث شد تا در شهر جندی شاپور بزرگترین کتابخانه نیز احداث شود، کتابخانه تدی شاپور یکی از بزرگترین کتابخانه ها و مراکز تحقیقاتی در آن دوران شناخته شد. گسترش و ترجمه‌ آثار علمی و ادبی به زبان پهلوی و وجود کتاب‌های متعدد با زبان‌های هندی، یونانی و سریانی به پهلوی و همچنین ترجمه‌ کتاب‌هایی همچون کلیله و دمنه، ویس و رامین و سندبادنامه و همچنین آثار افلاطون و ارسطو که در دانشگاه جندی‌شاپور به پهلوی ترجمه شدند نیز در این کتابخانه قرار گرفته بودند.

شهر باستانی جندی شاپور

بیمارستان جندی شاپور

در قرن ششم شهر باستانی جندی شاپور به یکی از مراکز علمی و پزشکی جهان تبدیل گشت. در این شهر بیمارستان بزرگی به دستور شاپور یکم و توسط خسرو انوشیروان تاسیس شد و پزشکانی از یونان و هندوستان به دستور انوشیروان برای معالجه بیماران به این بیمارستان آمدند، این بیمارستان در زمان جندی شاپور در درمان و مباحث علمی رونق بسیاری به خود گرفت، تا اینکه در شهر بغداد مشابه این بیمارستان، بیمارستانی احداث گردید، و همین امر باعث شد به طور تدریجی از رونق این بیمارستان کاسته شد، و در نهایت تمام تجهیزات این بیمارستان به بغداد منتقل شد.

شهر باستانی جندی شاپور

دلایل رونق در شهر جندی شاپور

یکی دلایلی که در شهر باستانی جندی شاپور رونق زیادی ایجاد شد، وجود دانشگاه و بیمارستان جندی ‌شاپور بود، که باعث شد ایرانیان میزبان دانشمندان بزرگ از جاها و ملیت های مخالف از جمله: نسطوری، یونانی، هندی و .... باشد. استقبال بی نظیر و وجود دانشمندان مختلف باعث رشد و شکوفایی در عرصه پزشکی، تألیف و ترجمه کتاب‌های مختلف پزشکی و داروسازی و تربیت پزشکان بسیاری شد. و یکی دیگر از دلایل رونق جندی شاپور وجود مزارع نیشکر، گندم و جو در بیرون از شهر بود، که بازرگانان محصولات را به سراسر ایران ارسال می کردند. رونق تجاری این شهر باعث شد که کارگرها، سرمایه‌گذاران زیادی به این شهر مهاجرت کنند. با تهیه بلیط هواپیما لحظه آخری تهران دزفول در سامانه آس چارتر از مزایا و تخفیفات ویژه ای برخوردار شوید.

شهر باستانی جندی شاپور

جنبش علمی جندی شاپور

در سال250 میلادی زمان فرمانروایی شاپور اول ساسانی جنبش علمی در جندی شاپور آغازشد، که پایه اصلی جنبش های علمی و فرهنگی در این شهر رخ داد و در همین زمان به دستور شاه ساسانی هزاران کتاب و دست ‌نویس و سنگ ‌نبشته به کتابخانه جندی شاپور منتقل شد، سرانجام با پیدایش اسلام و مهاجرت و ساخت بیت الحکمه در بغداد باعث انتقال تجربیات جندی‌شاپور به بغداد شد و همین امر باعث جنبش علمی شد، از دیر دلایل نیز جنبش‌های سیاسی و لشگرکشی ها و جنگ های داخلی بود که این جنبش را بیشتر کرده بود.

شهر باستانی جندی شاپور

بهترین فصل برای بازدید از شهر باستانی جندی شاپور

همانطور که می دانید دزفول یکی از شهرهای گرم جنوب محسوب می شود، و دارای آب و هوای گرم و خشکی می باشد، بنابراین اگر می خواهید در هوای معتدل و خوبی به این شهر سفر کنید، می توانید در فصول اوایل بهار، پاییز و زمستان به این شهر سفر کنید و از هوای آن لذت ببرید.

شهر باستانی جندی شاپور

جاذبه‌های گردشگری در اطراف جندی شاپور

شهر باستانی جندی شاپور یکی از جاذبه های باستانی دزفول است که در گذشته به عنوان بزرگترین مرکز علمی و پزشکی در جهان شناخته شده است. در کنار این جاذبه ی باستانی جاذبه های دیگری همچون: آرامگاه یعقوب لیث صفاری در روستای اسلام آباد، بازار قدیم دزفول، تپه‌های چغامیش در میانرود و بافت قدیم دزفول می باشد. که می توانید به بازدید از انها بپردازید.

شهر باستانی جندی شاپور

مسیر دسترسی به شهر باستانی جندی شاپور

جندی شاپور در 17 کیلومتری در شمال خوزستان و جنوب شرق دزفول قرار گرفته است، برای رسیدن به شهر جندی شاپور باید به سمت روستای اسلام اباد بروید و بعد از سمت راست جاده دزفول به شوشتر حرکت کنید و به این شهر باستانی برسید. آس چارتر بهترین مرجع ارائه دهنده بلیط هواپیما ارزان چارتر در شهر مشهد می باشد.

آدرس شهر باستانی جندی شاپور: استان خوزستان، دزفول، روستای شاه آباد

 

 

date_range پنجشنبه 29 دی 1401 remove_red_eye 208 بازدید favorite_border 0 chat 0
بخش
شماره موبایل
شماره ثابت
کانال تلگرام
پرواز داخلی
09300091160
09300091160
پرواز خارجی
09300091160
09300091160
اتوبوس
09300091160
09300091160
تور داخلی
09300091160
09300091160
تور خارجی
09300091160
09300091160
بیمه مسافرتی
09300091160
09300091160
ویزا
09300091160
09300091160
ثبت نظر
chat 0